EU antar historiska regler för att omvandla byggnader till nollutsläppsbyggnader
EU har nyligen antagit banbrytande regler för att bekämpa klimatförändringar och främja energieffektivitet. Dessa regler är en del av den övergripande strategin för att minska växthusgasutsläpp och energifattigdom inom unionen. En av de viktigaste punkterna i denna strategi är kravet på att alla nya byggnader ska vara nollutsläppsbyggnader senast 2030. Detta innebär att byggnaderna inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser från energianvändning och drift.
Det är ett ambitiöst mål som syftar till att transformera hela EU:s byggnadsbestånd till nollutsläppsbyggnader senast 2050. För att uppnå detta införs minimikrav för energiprestanda för icke-bostadsbyggnader. Dessa krav säkerställer att sådana byggnader inte överstiger den maximala mängden primär eller slutlig energi som de kan använda per kvadratmeter årligen.
Samtidigt kommer medlemsländerna att sätta upp progressiva planer för bostadsbyggnader för att minska deras primärenergianvändning. För att främja hållbarhet och förnybar energi har EU också beslutat att solceller ska krävas på olika typer av byggnader fram till 2030. Denna satsning på solenergi bidrar inte bara till att minska byggnaders klimatpåverkan utan ökar också användningen av förnybar energi inom EU.
Dessa nya regler markerar en betydande framsteg för EU:s klimatpolitik och energiomställning. Genom att ställa ambitiösa mål och införa konkreta åtgärder tar EU ett kraftfullt steg mot att uppnå sina klimatmål och främja en hållbar framtid för alla. Medlemsländerna har nu två år på sig att implementera dessa regler i sin nationella lagstiftning, och EU kommer att fortsätta övervaka framstegen mot sina klimatmål.
Källa: Europeiska rådet